barn med kanin

Din kanin har brug for rigtigt kaninfoder


Kaniner som kæledyr er mere populære end nogensinde. Men jf. diverse undersøgelser kniber det med at kaniner bliver holdt på den rigtige måde. Alt for mange kaniner er understimulerede og fejlernærede. Det er vigtigt for alle kæledyr, at de får nok stimulering til at være aktive. De er naturligt nysgerrige, og har brug for legetøj og mentale udfordringer.

Sådan er det også med kaniner. En kanin kan overleve 10-12 år i et bur på en halv kvadratmeter. Men et rigtig liv er det ikke. Kaniner der udelukkende holdes i bur bliver depressive og apatiske.

Og lige så vigtigt er at de får sund mad. En kanin har brug for rigtigt kaninfoder. Rester fra køkkenet, så længe der er friske grønsager, kan sagtens indgå i kaninens diet. Men det er ikke smart at lade en kanin leve af gammelt brød og madrester.

Tamkaniner er endnu mere sårbare end vildkaniner. Deres fordøjelse er meget specialiseret. De har brug for enorme mængder fibre. Men også en god og konstant forsyning med nødvendige vitaminer og mineraler er vigtig. Alt dette får du med kvalitets kaninfoder, men ikke med madrester.

Læs mere på https://dyreverdenen.dk/foder.

Forskellige kaniner har brug for forskelligt foder

En ung kanin har brug for en anden diet end en gammel. En ammende kaninmor har brug for en masse ekstra godter. Og en lille dværgkanin på 450 g. skal heller ikke spise det samme som en belgisk kæmpe på 10 kg. Der er heldigvis mange brugerfora hvor du kan få gode råd om den foder som netop din kanin har brug for.

Hos dyreverdenen.dk har de også den nødvendige viden og kompetence. Der kan du både finde al slags kvalitets kaninfoder og sagkyndig rådgivning.

Lad kaninen tage del i familiens liv

Der er også sket et holdningsskifte: det er yt at holde kaniner indespærret i et lille bur, hele deres liv. In er, at de få lov til at bevæge sig frit rundt i lejligheden, mere eller mindre som en kat. Det skyldes bl.a. at vi er blevet meget klogere på kaniner igennem de seneste år.

En af årsagerne at kaniner blev holdt i bure er, at man ikke troede de kunne være stuerene. Men det er de faktisk helt naturligt. Det fungerer bare ikke i et alt for lille bur. Generelt bliver kaninburer heller ikke gjort rent så tit som det bør være. Så ender de stakkels dyr med at skulle leve i deres egen afføring. Det er ikke noget de gør når de har et valg.

Vilde kaniner holder deres boområder pinligt rene. Det samme vil tamkaniner også gøre, hvis de får mulighed for det. Det kræver dog at man hjælper dem med at indrette et toilet. Det kan fx være en kattebakke med strø. De skal også trænes i et par dage, da kælekaniner ikke får denne træning af deres forældre.

kanin i det fri

Frihed, men under opsyn

Der er et par ting du skal være opmærksom på, når kaninen løber frit rundt. De er gnavere, og skal hele tiden bruge deres tænder. Hvis en kanin ikke har tilstrækkeligt med egnede ting at gnave i, vil den begynde at gnave i alt den kan sætte tænderne i. Bord- og stoleben, dørkarme og elektriske ledninger. Derfor må en kanin ikke efterlades alene i lejligheden.