tagrensning

Tagrensning – hvornår, hvordan og hvem?


Tage skal kunne stå imod lidt af hvert, og med årene bliver de ikke just kønne at se på, medmindre man sørger for at vedligeholde dem godt. Det ustadige danske vejr giver optimale betingelser for alger, flisepest, snavs og mos – det giver ikke kun et rigtigt dårligt førstehåndsindtryk af huset, det ser også både mørkt, trist og slidt ud.

Du bør derfor løbende vedligeholde taget, så det altid står snorlige og knivskarpt. Det giver både en præsentabel fornemmelse af huset, og så er det rigtig godt for dit tag.

Rensning af taget kan virkelig gøre noget for bygningens udseende, men den efterfølgende imprægnering kan også sikre, at du ikke får alger, mos, flisepest og så videre inden for den nærmeste fremtid. Ligeledes kan imprægnering være med til at hindre, at der kommer frostsprængninger i tagstenene, da imprægneringen blokerer for vandet.

Hvem skal rense dit tag?

Få altid et professionelt firma til at forestå tagrensning. For det første er det ikke helt ufarligt at kravle rundt oppe på taget – men de professionelle firmaer har også både specialudstyr og særlige behandlingskemikalier, der kan få bugt med netop de problemer, dit tag døjer med.

Behandlingen af dit tag afhænger i høj grad af, hvilket materiale der er tale om. Har du eternittag eller asbesttag, er der tale om et meget hårdført materiale, som du ikke bør udskifte. Men der gælder også helt særlige regler her, da asbest er et farligt materiale, hvis det håndteres forkert. Her kræves en særlig form for rensning, som kun et professionelt firma vil kunne udføre. Har du betontagsten, er disse også hårdføre, om end de efter 25-30 år vil være medtagede – her kræves en anden form for tagrensning, end der gælder for eksempelvis eternittag.

Tagrensning er primært en kosmetisk behandling, og den forlænger således ikke tagets levetid. Gøres det forkert, kan det faktisk skade taget og forkorte tagets levetid. Det er den vægtigste grund til at vælge at få foretaget en tagrensning. Men en professionel vil også kunne spotte eventuelle skader og revner og udbedre dem samtidig med, at tagrensning foretages. Alt i alt vil det være en god idé at få professionelle aktører på, så du sikrer, at tagrensning foregår med de rette midler.

 

Hvor ofte skal taget renses?

Du skal ikke have foretaget tagrensning ofte. I stedet er du nødt til at acceptere, at dit tag også bliver ældre og mere patineret at se på. Du vil aldrig kunne få et helt nyt tag af at rense det, men du kan give det et pænere udtryk. Hvis du vælger at få foretaget en tagrensning, så gør det på et tidspunkt, hvor der er tørt og varmt. Frost, fugt og regn er et rigtigt dårligt udgangspunkt for en tagrensning.

Når du overvejer, om taget skal renses eller ej, kan det også være en god idé at tage tagets alder med i betragtning. Er taget snart udtjent, er det bedre at spare op til et nyt tag end at få foretaget en tagrensning.