Samejeoverenskomst hos fairjura

Undgå konflikter med en samejeoverenskomst

Hvis du og din partner ejer en fast ejendom, men I ikke er gift, er det oftest en rigtig god idé med en samejeoverenskomst. På den måde er I bedre sikret, hvis I skulle ende i en konflikt om ejendommen. Den slags konflikter opstår typisk, hvis I beslutter jer for at ende jeres samliv. Derfor er der god grund til at udforme en samejeoverenskomst, mens I stadig er sammen og er på god talefod. Du kan læse mere om samejeoverenskomst hos Fairjura.

Mere om samejeoverenskomster

En samejeoverenskomst er en bindende aftale mellem to, der ejer fast ejendom sammen. I aftalen fastsætter I regler om, hvordan en eventuel konflikt om ejendommen skal løses. På den måde sikrer I jer mod at ende i en situation, hvor I ikke kan blive enige.

Som udgangspunkt er det ugifte samlevende, der opretter den slags dokumenter, når de køber fast ejendom sammen. Ofte vil den ene part også have indskudt et større beløb end den anden.

Samejeoverenskomst hos fairjura

Fordelene ved en samejeaftale

En samejeaftale er en stor fordel, hvis den ene af jer har indskudt flere penge i ejendommen end den anden af jer. I så fald kan en samejeaftale garantere, at den mest betalende part får sine penge retur ved et eventuelt salg. Hvis der ikke er nogen samejeaftale, risikerer den mest betalende part at skulle dele overskuddet 50/50 med den anden part.

Hvem har brug for en samejeaftale?

Alle, der køber fast ejendom sammen uden at være gift, bør oprette en samejeaftale. I aftalen kan det nemlig fremgå, hvem der eventuelt har ret til at blive boende i ejendommen. Ligesådan kan det også aftales, hvordan et eventuelt salgsprovenu skal fordeles. Det er også muligt at indgå andre aftaler omkring boligen. Blandt andet fordelingen af de løbende udgifter til både ejendommen og vedligeholdelsen af denne.

Hvis I ikke opretter en samejeaftale

Hvis I ikke opretter en samejeaftale, betyder det, at der ikke eksisterer nogen ejeraftale mellem jer. Derfor vil alle forhold angående ejendom blive reguleret af de gældende regler. Det betyder helt konkret, at I skal være enige om alle beslutninger. Hvis I ikke kan blive enige, skal samejet i stedet opløses.

Hvis samejet skal opløses, men I ikke kan blive enige om vilkårene for et eventuelt salg, skal salget i stedet ske gennem en frivillig auktion. Det kan medføre et stort økonomisk tab for jer begge. Derfor er der god grund til at oprette en samejeaftale.

Se det som en forsikring

Det kan måske virkelig ligegyldigt med en samejeaftale, når I stadig er sammen og gode venner. Men desværre er det et faktum, at folk ender deres samliv og går fra hinanden. Nogle par kan gøre dette i enighed og ro, og andre kan ikke.

Derfor kan det give god mening at anskue en samejeaftale som en slags forsikring. Hvis I bliver sammen, får I ikke brug for den. Ligesom I heller ikke får brug for jeres ulykkesforsikring, hvis der ikke sker en ulykke.

Hvis I ikke bliver sammen, kan samejeaftalen spare jer for en masse tid og besvær. Også selvom I går fra hinanden i ro og mag.