glade børn fra en sammenbragt familie

Sådan får du glade bonusbørn

I teorien bør alt være perfekt, hvis du finder en drømmepartner, som du er dybt forelsket i, som viser ikke at være drømmescenariet. De fleste skilsmisser og kærestebrud efter 30’erne betyder også at der kommer flere og flere bonusbørn, hvilket kan være et tabu at tale om for både bonusmor og bonusfar.

Der tales tit om at sammenbragte familier ofte går galt, og det er skam også en svær kamp for både manden, kvinden og ikke mindst børnene. Afhængig af alder kan bonusbørn være præget af sorg og splid, som gør det svært for dem at acceptere en ny rollefigur. Derudover har du modparten fra det tidligere ægteskab, som ofte modarbejder hele situationen.  

For at få det til at fungere er noget af den vigtigste kommunikation imellem dig og din partner, hvor det er vigtigt at være ærlige overfor hinanden. Kærlighed til et barn som ikke er sit eget, er en svær proces og ikke noget som vil være der fra dag ét, selvom bonusbarnets forælder i høj grad ”forventer” (ønsker) det. De elsker selv barnet over alt på jorden, og kan ikke forstå, hvorfor du som bonusfar- eller mor ikke kan. Det er vigtigt at italesætte, så man også kan få snakket om at det er en proces, og muligvis et sted I kan bevæge jer hen imod. Man skal droppe troen på, at det kan være sådan fra starten af, da det bare er noget andet at have båret barn i 9 måneder eller set det vokse over en tidsperiode på 10 år. Det er en langvarig relation, hvor automatisk vil være mange år bagud som bonusforælder.

Det er derfor vigtigt åbent, at kunne tale om disse ting med sin partner, også selvom det bliver svært, pinligt eller grimt. Første step til at få glade bonusbørn er derfor at starte ved kernen, som er det partnerskab bonusfamilien bygger på. Accept er et nøgleord i et forhold med bonusbørn – den ene part skal acceptere at partneren højst sandsynligt ikke vil elske børnene ligeså højt, og den anden skal acceptere at der bonusbørn i livet.

Sådan takler du bonusbørnene

For at dit forhold kan blomstre, og du kan skabe en kernefamilie med en sammenbragt familie, så kræver det at børnene trives i hjemmet og med deres bonusmor- eller far. Som barn er det svært at acceptere, at deres mor og far er gået fra i hinanden, og det i sig selv kan være en traumatiserende oplevelse, som føre til følelsen af svigt, sorg og ikke mindst at føle sig overset. Som bonusforælder er det derfor vigtigt, at du giver plads til børnene, så de både kan føle sit set, hørt og mærket. Du skal også give plads, så de kan få deres far eller mor for sig selv engang imellem – og det kan være svært.

bonusdatter

Når i er samlet, er det vigtigt at du er nærværende og oprigtig interesseret i bonusbørnene – spørg ind til deres interesser, leg med dem og skab en relation. Nøgleordet her er nærvær, som er en forudsætning for ethvert barns trivsel. Kan barnet se de gode sider af dig, så kan de også lettere acceptere at far eller mor har fundet en ny kæreste, fordi de rent faktisk kan lide vedkommende!

Det er vigtigt, at du ikke opsætter for mange regler eller bestemmer over børnene, da de vil føle sig truet på egen grund. Det er især vigtigt, hvis det er dig som flytter ind i deres bolig. Hvis der er ting, som du gerne vil have ændret, så skal du lære at tale med din partner om det. I alle forhold skal man kunne gå på kompromis og finde løsninger i fællesskab, som kan danne gode rammer for begge parter i hverdagen.

Pas på med at tale dårligt om mor eller far – selvom mange ekskærester eller koner kan være pisse irriterende, så det vigtigt ikke at lade frustrationerne blive udtrykt overfor børnene. De elsker dem ubetinget, og vil se dig som en ond stedmor eller stedfar, som prøver at splitte deres i forvejen brudte familie endnu mere. De fleste børn drømmer og håber nemlig, at deres forældre finder sammen igen.

Det er derfor din fornemmeste opgave at bevise, at du er en person, som er vigtig og uundværlig for deres liv.