børn der løftes i flok

Fritidsaktiviteter er essentielt for børn

Børn er nyfigne væsner, der konstant har behov for at være under udvikling, hvis de skal klargøres til livets store udfordringer og spændende muligheder. En hobby, sportsgren eller fritidsaktiviteter er vigtige for barnets mentale udvikling både på socialt, men også på et fagligt plan. Når ting falder i ens interesse, er det lettere at fordybe sig i det over tid, hvilket hjælper med at udvikle barnets koncentrations- og hukommelsesevne. Sport kan også være med til at forbedre et barns fysik og dertilhørende motorik, og det er betydningsfuldt, eftersom vi lever i en verden, hvor vi af naturens side ikke længere bliver fysisk udfordret på samme måde.

På det sociale plan kan fritidsaktiviteter være med til at danne venskaber og stærke relationer, som faktisk kan holde hele livet igennem. Det er her de samles, og skaber nogle fælles referencepunkter, der knytter deres relation. Derudover vil dit barn lære at være vedholdende, selvdisciplinær og ikke mindst ansvarsfuld, eftersom de lader andre i stikken, hvis de eksempelvis melder afbud til en fodboldkamp- eller træning. Du vil dog nok højst sandsynligt opleve modstand fra dit barn i perioder, da lysten ikke altid vil være der – særligt udendørs aktiviteter i de kolde vintermåneder. Det er derfor vigtigt, at du også sætter dig igennem, så de barn hænger i.

Kvalitet over kvantitet ved aktiviteter

Det er ikke altid et spørgsmål om, hvor mange aktiviteter dit barn skal gå til, men nærmere hvilke. En travl og fyldt kalender kan også være uoverskuelig for et barn, ligeså vel som det er for voksne. Børn har også brug for at koble af i en travl og stresset hverdag, og for mange relationer og venskaber i de forskellige institutioner, kan faktisk også være modarbejde i forhold til at knytte rigtige stærke bånd imellem. Det er vigtigt, at du tager dit barn med på samråd, så du ikke pådutter dem noget, som de slet ikke har lyst til. Desuden er det også betydningsbærende for dit barn, at du deltager og støtter op omkring deres hobby eller sport. Du bør derfor planlægge din egen kalender, så du har mulighed for at tage med til kamp og heppe på fra sidelinjen.

Find ud af hvad dit barn interesser sig for

Næsten alle kommuner i Danmark har rigtig mange forskellige og sjove fritidsaktiviteter at vælge mellem. Er det første gang dit barn skal ud over rampen, så er det også svært at vælge, eftersom de fleste børn ikke ved hvad de vil, før de har prøvet det. Nogle børn har måske allerede en idé om hvad de vil, men hvis ikke er det vigtigt, at du tager en snak med dem om det. Det er selvfølgelig vigtigt, at dit barn er vedholdende med det som de laver, men i nogle tilfælde kan der altså også være tale om, at det simpelthen bare ikke er noget for dit barn.

Der findes som sagt mange spændende og sjove aktiviteter, som dit barn kan gå til, og vi har herunder samlet nogle af de mest populære fritidsaktiviteter.

Fodbold

Fodbold er en klassiker, og er særligt populært blandt drenge, men faktisk har sporten i de seneste årtier vundet mange pigehjerter. Motionsformen er virkelig god, eftersom dit barn får styrket deres motorik, reaktionsevne og ikke mindst lærer at samarbejde med andre børn. Som forælder skal du være forberedt på, at der i sæsonerne typisk vil være kampe hver weekend, hvor mange skiftevis har ansvaret for at deltage som chauffør, hjælpetræner eller lignende.

Håndbold

Håndbold er mest af alt pigernes pendant til fodbold, hvorfor det er mest populært blandt pigerne. En af fordelen ved denne sport er, at dit barn i vinterperioderne ikke vil være ligeså tilbøjelig til at ville undgå træning pga. kulden, eftersom det foregår indendørs. Det er en sport, hvor mange af de samme elementer fra fodbold kommer i spil. Både motorik, reaktionsevne og sammenhold er nøgleordene til udviklingsmulighederne med håndbold.

Spejder

Spejdere er igennem tiden lidt blevet anset forværrende nørder, men det stempel er heldigvis blevet lagt lidt i glemmebogen. Spejderkulturen er nemlig fantastisk for kreative sjæle og børn, som har svært ved at finde deres fodfæste. Livet som spejder byder nemlig på mange forskellige oplevelser med andre børn, hvor man virkelig har mulighed for at udfordre sin kreativitet og indlæringsevne. I perioder vil der være spejderture, hvor børnene virkelig kan komme hinanden nær og styrke deres bånd.

Der findes ingen facit for, hvad der er det rigtige for dit barn, og derfor bør i prøve jer frem. Vigtigst af alt er dog, at dit barn igennem sin opvækst bliver stimuleret på det mentale og fysiske plan, så de gennemgår en sund udviklingen inden, at de skal flyve fra reden.