En pandelampe er genial til mange formål


Den absolut største fordel med en pandelampe er, at den er håndfri. En lommelygte tager altid beslag på en hånd. Og siden vi kun har to, er det 50% af naturens bedste og mest alsidige værktøj, der ikke kan bruges til andet end at holde lygten. Går du fx tur med hunden i nattemørke, har du ikke engang en hånd fri for at tænde en smøg. Når det er sagt, så er det alligevel bedst for dit helbred, at du lader være.

En af de situationer hvor pandelamper er optimale, er når du går tur om natten med dine børn. Det er vildt spændende for små børn, at gå ud om natten med deres forældre. Verden ser helt anderledes ud. Sanserne bliver skærpet og så gør koncentration og opmærksomhed. En nattetur i skoven eller på stranden er en uforglemmelig familieoplevelse. Når ungerne er udstyret med en pandelampe, kan de se godt og har hænderne frie. Det gør det både nemmere og tryggere at navigere i mørket.

Pandelamper kan du nemt købe online på batteribyen.dk.

At vælge den rigtige pandelampe er sværere end du måske tror

Pandelamper har sådan set alle det samme design. En pandelampe er en LED lampe, som sidder på et elastisk pandebånd. Men her ender ligheden også. Pandelamper kommer nemlig i mange forskellige modeller og lysstyrker. Hvorfor skal der være forskellige lysstyrker, vil du måske spørge dig selv? Er det ikke smartest, bare at vælge den kraftigste?

Det er det nemlig ikke. Pandelamper kommer i lysstyrker på alt mellem 80 og 1000 lumen. En 800 – 1000 lumen pandelampe er udmærket til terrænløb om natten. Men hvis du fx er ude at sejle, kan sådan en lysstyrke være katastrofal. Den kan fx blænde din makker i et kritisk øjeblik. 1000 lumen kan gøre dig fuldstændig blind i 30 – 60 sekunder.

Det kan også give voldsomme reflekser på instrumentglas. Og prisen stiger også markant med lysstyrken.

hvilken lampe

Forstå lumen

Det er relativ nyt, at vi bruger lumen som udtryk for lysstyrke og ikke watt. Det skyldes at LED pærer har en meget lille elektrisk effekt, men stor lyskraft. Ville du købe en 5W pære til stuens loftlampe? Hvis det er en LED pære, så ville det være lige tilpas. Men en 5W gammeldags glødepære ville ikke lyse kraftigere end et telys.  En 5W glødepære har kun et par lumen, mens en 5W LED pære har over 400.

Omregning fra watt til lumen er slet ikke så simpel. Det kræver denne formel: ΦV(lm) = P(W) × η(lm/W) Ups! Der er nemlig flere variabler, som fx både glødepærens og LED pærens effektivitet.

Men her er nogle praktiske eksempler fra watt til lumen:

  • En LED pære på 5w har en lysstyrke på 450 lm, hvilket ca. svarer til en 60w glødepære.
  • En LED pære på 11w har en lysstyrke på mindst 800 lm, hvilket er mere end en 100w glødepære kan mønstre.
  • Selv en LED lampe på kun 1w har allerede en formidabel lysstyrke. Det er effekten af en af de små cykellygter.